Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

Соматичне здоров’я жінки. Що потрібно знати про дисплазію шийки матки?

Як давно ви робили Пап-тест, якщо ви жінка, так як часто робите? Ці питання вкрай важливі для більшості жінок, бо Пап-тест — це піклування про здоров’я шийки матки.

Захворювання шийки матки — розповсюджена гінекологічна проблема, що потребує сучасної діагностики та своєчасного оздоровлення.

Дисплазія шийки матки — це клітинні зміни тканини вагінальної частини, пов’язані з неправильним розвитком або переродженням епітеліального шару. Довгі роки вона протікає без будь-яких симптомів.

Причина цього захворювання — це інфікування вірусом папіломи людини (ВПЛ).

Факторами  ризику розвитку дисплазії шийки матки є:

• незахищені статеві акти та захворювання, до яких вони приводять: ВІЛ, захворювання, що передаються статевим шляхом;

• хронічні запальні процеси статевих органів;

• порушення імунітету, імуносупресивна терапія;

• гормональні порушення;

• паління.

Дисплазія потребує обов’язкового та пильного нагляду у гінеколога, оскільки вона є передраковим станом. Більш того, абсолютно будь-який випадок раку шийки матки — це пропущена дисплазія.

Якщо Ви жінка старша 21 року, окрім щорічного візиту до гінеколога Вам слід здати Пап-тест (мазок Папаніколау) та зробити кольпоскопію.

За результатами Пап-тесту або за результатами біопсії та кольпоскопії лікар може поставити діагноз дисплазії.

Легка ступінь дисплазії (CIN-I) дуже часто потребує лише нагляду у гінеколога і з часом прийде до норми самостійно.

Ускладнення ж дисплазії (CIN II-CIN III, H-SIL) не обов’язково приводять до раку, але потребують більш рішучої тактики по її усуненню.

Пропуск чергового візиту до гінеколога або лікування альтернативними методиками небезпечно посиленням патологічних процесів і, як підсумок, виникненням раку шейки матки. Адже передбачити розвиток дисплазії у конкретної пацієнтки неможливо, і правильні міри по її усуненню може прийняти тільки гінеколог.

Шановні жінки, в 2021 році в жіночу консультацію лікарні закуплено новітню апаратуру (відеокольпоскоп та радіохвильовий електрокоагулятор), яка дає можливість виявити та лікувати патологію шийки матки, а звернення до гінеколога не потребує направлення від сімейного лікаря. Ваш візит оплатить Національна служба здоров’я України.

Тож, тільки бажання та усвідомлення потреби огляду віддаляють Вас від спокійного, здорового життя.

Звертайтесь і ми Вам допоможемо!