Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

Можливості досліджень в клініко-діагностичній лабораторії розширились

В кінці 2018 року для клініко-діагностичної лабораторії КНП «Тростянецька міська лікарня» ТМР за благодійні внески, що надходили на благодійний фонд «Доброта» від небайдужих підприємств, організацій, приватних структур, медичних працівників, жителів громади та району було придбано сучасне діагностичне обладнання – аналізатор автоматичний біохімічний та імуноферментний.

Завдяки цьому приладу якісно і достовірно проводяться біохімічні дослідження, а лікарі мають змогу правильно поставити діагноз та своєчасно призначити ефективне лікування. Укомплектування лабораторії сучасним медичним обладнанням дало можливість лікарні укласти угоду з НСЗ України та отримувати  пряме фінансування з державного бюджету.

В червні 2020 року в лабораторії лікарні почали проводити імуноферментний аналіз (ІФА) на виявлення антитіл класу М і класу G до  нової коронавірусної інфекції COVID - 19 в сироватці крові. Даний тест може показати чи зіткалася людина з вірусом, чи виробився у неї імунітет.

Це особливо важливо, оскільки, за даними ВООЗ близько 50-80% заражених коронавірусом  не чутливі до інфекції і переносять її безсимптомно. Люди не підозрюють, що заражені і поширюють вірус серед інших. Тест ІФА в даних обставинах – чудовий способ дізнатись про свій статус.

На відміну від ПЛР-тесту імуноферментний аналіз показує відповідь организму на вірус (рівень антитіл), а не його наявність. Тому, якщо необхідно точно знати, чи є в организмі людини вірус, краще зробити ПЛР-тест, а для виявлення імунітету і чи був раніше контакт з вірусом ІФА.

Метод ІФА – тестування визначає імуноглобуліни двох типів: М і G.

Наявність імуноглобулінів класу М, говорить про те, чи хворіє пацієнт на данний момент. Анитіла класу M виробляються раніше, одразу післе початку захворювання.

Наявність імуноглобулінів класу G дозволяє зробити висновок про перенесення коронавирусної інфекції і наявності антитіл, завдяки яким утворюється стійкий імунітет.

Крім того, дані тести можуть застосовуватись для вивчення популяційного імунітету в группах підвишеного ризику зараження – організованих колективах виробничих підприємств, серед силових відомств, медичого персоналу та ін.

На сьогодні лабораторією проведено 3500 досліджень на COVID-19, зареєстровано 85 позитивних результатів.

Матеріалом для дослідження є венозна кров. Години забору крові на дослідження  проводяться в кабінеті №5 консультативно-діагностичної поліклініки з 8.00 до 12.00 год. за направленням сімейного лікаря.

Рекомендації для пацієнтів перед забором крові:

  • Не приймати їжу за  2-3 години до здачі крові, можна пити негазовану воду.
  • Виключити фізичне та емоційне навантаження за 30 хвилин до здачі крові.
  • Не палити протягом  3 годин до здачі крові.

Клініко-діагностичною лабораторією КНП «Тростянецька міська лікарня» ТМР за 9 місяців 2020 року проведено 582 300 досліджень, в т.ч. 115 800 біохімічних досліджень, понад 6000 імуноферментних досліджень, в т.ч.  на гормони щитоподібної залози – 1200, на онкомаркери – 102.

На жаль проведення імуноферментних та біохімічних досліджень потребує відшкодування коштів за витрачені реактиви через касу закладу.