Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ПАЦІЄНТУ ДО ГАСТРОСКОПІЇ (ФГДС)

Підготовка є вкрай важливою для отримання достовірних результатів обстежень, тому продовжуючи цикл публікацій, присвячених інструментальним методам досліджень, які проводяться в лікарні, пропонуємо вашій увазі методику підготовки до проведення гастроскопії

ПІДГОТОВКА ДО ПРОВЕДЕННЯ ГАСТРОСКОПІЇ

•   За два дні до гастроскопії шлунку потрібно відмовитись від вживання спиртних напоїв, гострої та жирної їжі, шоколаду, насіння та горіхів.

•   Останній прийом їжі перед проведенням діагностичної процедури повинен відбутись пізніше 18 години попереднього дня, проте до цього часу можна повечеряти.

•   Вечеря (до 18-00) повинна бути нежирною (без м’яса, риби, сиру, майонезу) та не містити продукти, в яких багато клітковини (цільнозерновий хліб, капуста, редис, бобові). Можна їсти пюре, гречану та вівсяну каші, сир, парові курячі котлети, суп, компот.

ПІДГОТОВКА В ДЕНЬ ПРОВЕДЕННЯ ГАСТРОСКОПІЇ

•   В день проведення гастроскопії не можна їсти та пити. В крайньому випадку, можна випити небагато води не пізніше ніж за 3 - 4 години до процедури.

•   Не паліть перед гастроскопією, адже це може привести до вироблення шлункового соку та ускладнити проведення обстеження.

•   В день проведення процедури не варто приймати таблетки або ліки в капсулах, оскільки будь-які сторонні предмети в порожнині досліджуваного органу можуть спотворити картину. Їх прийом прийдеться відтермінувати.

•   Обов’язково повідомте лікаря, якщо Ви схильні до алергії, особливо на знеболюючі чи інші лікарські препарати. Також варто сказати про наявність інших захворювань (серцева недостатність, інфаркт міокарду, аневризма аорти, цукровий діабет, епілепсія, попередні хірургічні втручання) та про можливу вагітність.

•   На гастроскопічне дослідження варто взяти результати попередніх маніпуляцій, якщо вони проводились, а також рентгенівські знімки, дані аналізів та інші матеріали раніше виконаних досліджень шлунку та дванадцятипалої кишки.

Наголошуємо, що гастроскопія в нашому закладі проводиться безкоштовно за електронним направленням сімейного лікаря. Якщо направлення немає, то плата здійснюється через касу лікарні.