Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

Для чого потрібна гастроскопія?

Огляд верхніх відділів ШКТ через природні отвори називають ФЕГДС-скопією. Так як термін «незручний» щодо вимови, то найчастіше цю процедуру називають гастроскопія (розмовне: «японець», «ковтати шланг»), незважаючи на те, що дослівно це означає огляд лише внутрішньої поверхні шлунка.

Гастроско́п — медичний прилад, один з видів ендоскопів: еластична трубка з оптичною системою, яка вводиться через ротову порожнину та стравохід для огляду порожнини і внутрішньої поверхні шлунку.

ЦІЛЬ 1 – ПРОФІЛАКТИЧНА

Гастроскопію варто робити вже заради того, щоб спати спокійно та бути повністю впевненим у тому, що ваш шлунок здоровий.

Коли ми чуємо слово «онкологія» чи «рак», то мимоволі здригаємось та молимось про те, щоб це горе обійшло нас та наших близьких. І ми навіть не підозрюємо про те, що на ранніх стадіях, коли рак в 100% виліковний, цей підступний ворог ніяк себе не проявляє. А коли дає про себе знати, то може виявитися занадто пізно і за своє життя та здоров’я доведеться серйозно поборотися.

Для того, щоб бути в безпеці, необхідно так мало – це 1 раз на рік виділити собі усього півгодини на те, щоб поспілкуватись з лікарем та пройти обстеження.

ЦІЛЬ 2 – ДІАГНОСТИКА ЗАХВОРЮВАННЯ

Гастроскопія шлунку – це єдиний достовірний спосіб встановити точний діагноз та призначити ефективне лікування. Ніякі альтернативні методи діагностики не можуть Вам цього дати.

Показання для проведення обстеження з діагностичною метою досить великі:

•   печія, нудота, відрижка, гіркота в роті або присмак кислоти, неприємний запах з рота, болючість при ковтанні їжі чи рідини, комок у горлі, утруднення при ковтанні;

•   тяжкість, біль у верхній половині живота, головні болі, болі після їжі, болить шлунок і віддає в спину;

•   блювота, особливо з кров’ю чи чорного кольору (тут варто звернутися до лікаря негайно!)

•   здуття живота, пронос/запор (або їх чергування), спазми в животі, прожилки крові, чорний стул;

•   біль та тяжкість у правому підребер’ї, болі внизу живота в правій чи лівій його частині, болі навколо пупка, висип на шкірі;

•   зниження або втрата апетиту, зміни смаку звичної їжі, підвищена відчуття спраги;

•   гострі болі, різка втрата ваги без видимих причин, понижений гемоглобін (анемія) та постійна слабкість.

 

ЦІЛЬ 3 – КОНТРОЛЬ ЗА ПЕРЕБІГОМ ХВОРОБИ ТА ХОДОМ ЛІКУВАННЯ

Коли Вам встановлений діагноз і Ви проходите лікування, то в разі необхідності, лікар може призначити повторне проведення гастроскопії.

Це дозволить побачити, яка динаміка процесу лікування, чи потрібно скорегувати терапію, або переконатися що все в порядку.

ЦІЛЬ 4 – ПРОВЕДЕННЯ ЛІКУВАЛЬНИХ МАНІПУЛЯЦІЙ

Під час діагностичної гастроскопії лікар при необхідності може виконати біопсію – взяти невеличкий кусочок тканини для аналізу.

Коли результати біопсії не дуже добрі, то може знадобитися повторна процедура гастроскопії вже для лікувальних цілей – видалення поліпів, різних новоутворень та ін.

 Наразі, гастроскопія в нашій лікарні проводиться безкоштовно за електронним направленням лікаря, або платно, коли такого направлення немає. Є можливість фото та відео/фіксації процесу обстеження на Ваш електронний носій інформації. Записатись на обстеження можна в реєстратурі консультативно-діагностичної поліклініки.