Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

В Україні почастішали випадки отруєння дикорослими грибами

Від початку осені спостерігається збільшення кількості випадків отруєння дикорослими грибами. За оперативною інформацією Центра громадського здоров’я станом на 10 вересня  в Україні вже зафіксовано 12 випадків отруєння дикорослими грибами. 

Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами — 7 людей, у т.ч. 5 дітей, 2 з них померли (4 та 12 років) — зареєстрували у Вінницькій області. 

У Полтавській області зареєстровано 2 випадки, постраждали 3 людини, 1 з них померла, у Хмельницькій — 2 випадки, постраждали 4 людини. По одному випадку отруєння дикорослими грибами зареєстрували у Миколаївській (3 людини), Рівненській (2 людини), Житомирській (2 людини), Запорізькій (1 людина), Львівській (1 людина) областях. У Тернопільській області внаслідок отруєння дикорослими грибами померла 1 людина. 

Жителі Тростятянецької ОТГ також активно залучилися до збирання грибів, адже вони значено поповнюють раціон харчування. На щастя випадків отруєнь грибами та звернень за медичною допомогою в поточному році не зареєстровано.

Ще раз нагадуємо правила збирання та споживання грибів:

  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми та літнім людям. Не варто годувати грибами чи грибними стравами дітей до 12 років.

Симптоми отруєння грибами:

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте швидку допомогу!

Перша допомога в разі отруєння грибами:

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!