Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

Захисти себе від туберкульозу!

Щороку 24 березня всі країни світу відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Туберкульоз – це інфекційна, соціально небезпечна хвороба, яка викликається мікобактеріями туберкульозу. Хвороба перебігає з періодичними загостреннями, рецидивами та ремісіями і найчастіше вражає найбідніші, соціально дезадаптовані верстви населення (біженці, мігранти, особи, які перебувають в установах кримінально-виконавчої системи, особи без постійного місця проживання, алкоголіки, наркомани тощо). Туберкульоз спричиняє високу тимчасову та стійку втрату працездатності, вимагає тривалого (від 6–8 міс. і більше, інколи все життя) комплексного лікування та реабілітації хворих. Чим раніше виявлений хворий на туберкульоз, тим ефективніше його лікування.

В протитуберкульозному кабінеті лікарні під диспансерним наглядом перебуває 91 хворий, із них 8 хворих на активний туберкульоз. Протягом 2020 року в нашому районі вперше виявлено 12 хворих на туберкульоз (9 жителів міста та 3 жителя сільської місцевості), із них 10 хворих працездатного віку (за аналогічний період 2019 року було виявлено 20 хворих). Слід зауважити, що у 5 хворих рентгенологічне обстеження легень було відсутнє більше 3-х років. При проведенні медичних профілактичних оглядів вперше виявлено туберкульоз у 8 чоловік (66,6%), а в 4-х пацієнтів (33,4%) туберкульоз виявлено при зверненні за медичною допомогою вже зі скаргами та порушенням загального стану.  У 2020 році від туберкульозу померло 5 хворих, у 2019 році - 6 хворих.

        Найпоширинішою скаргою пегеневого туберкульозу є кашель, що триває більше як 2-3 тижні. Інші прикметні скарги – підвищення температури тіла та зменшення маси тіла, задишка, біль у грудній клітині, підвищена пітливість, особливо вночі, слабкість. Менш поширеною, але дуже специфічною ознакою є кровохаркання.

            На ранніх стадіях хвороби кашель може бути відсутній. Усі ці симптоми можуть бути проявами інших захворювань, але перш за все треба думати про туберкульоз.

Найдієвішим методом профілактики туберкульозу у дітей є вакцинація та ревакцинація протитуберкульозною  вакциною БЦЖ. Щеплення БЦЖ, як правило, робиться  у пологовому будинку на 3 - 5 добу життя дитини.  Якщо дитина через певні причини не отримала БЦЖ у пологовому будинку, тоді щеплення їй зроблять в тому закладі охорони здоров’я, де батьки оберуть педіатра. Для своєчасної діагностики туберкульозу щорічну туберкулінодіагностику, тобто пробу Манту, повинні проходити всі діти до 14 років. Ця проба вважається позитивною при діаметрі папули 5 мм і більше, яку вимірюють через 72 години після проведення реакції. Все доросле населення повинно раз у два роки обстежуватися методом флюорографії. Деякі категорії працівників, наприклад, кухарі, вчителі, медичні працівники та ін. повинні обстежуватися флюорографічно щороку.

Кожна людина повинна пам’ятати, що зараження туберкульозом найчастіше відбувається під час спілкування з хворою людиною при вдиханні мікобактерій туберкульозу з дрібними краплями мокротиння та слини, а також при вживанні продуктів від хворої на туберкульоз худоби та птиці. Зараження може відбуватися тоді, коли мікобактерії туберкульозу потрапляють в організм з пилом, через предмети вжитку, посуд, постіль, папери, недопалки від хворого на туберкульоз. Туберкульоз розвивається тоді, коли у людини знижений імунітет внаслідок тривалого стресу, депресії, виразкової хвороби, цукрового діабету, захворювань щитовидної залози, недостатнього харчування, поганих житлових умов, виснажливої праці тощо.

   Туберкульоз виліковний при умові раннього виявлення, ефективного лікування та дотримання рекомендацій лікаря. Вчасно розпочате і правильно проведене лікування дозволяє уникнути летального результату, інвалідності та можливих ускладнень. Сьогодні стали доступними дієві ліки, які сприяють швидкому одужанню та виліковують майже всіх пацієнтів. Лікування туберкульозу має тривати щонайменше шість місяців і повинне проходити під безпосереднім спостереженням медичного працівника. Обстеження та лікування туберкульозу в Україні безкоштовне, протитуберкульозні препарати закуповуються за державні кошти.          

      Ситуацію ускладнює те, що значна  кількість людей ухиляється від обстеження, що приводить до все більшого розповсюдження туберкульозу. Українці не часто відвідують лікаря, віддаючи перевагу самолікуванню, переносять хворобу «на ногах».

 Хотілося б побажати, щоб кожен із нас задав собі питання: «А чи не являюсь  я джерелом інфекції?».

Пам‘ятайте, що ваше здоров‘я у ваших руках!

Туберкульоз виліковний, але треба вчасно поставити йому заслін.