Комунальне некомерційне підприємство "Тростянецька міська лікарня" Тростянецької міської ради

НЕБЕЗПЕКА ТЕПЛОЇ ПОРИ РОКУ

Тепла пора року – найкращий період для  відпочинку та оздоровлення населення. Але водночас це і  період  зростання захворювань на гострi кишковi інфекції та харчові отруєння, які приносять багато  неприємностей хворим.  Ці недуги передаються через   харчові продукти, воду, брудні руки, предмети побуту.

Збудники  кишкових інфекцій  виділяються із організму хворого чи бактеріоносія разом із випорожненнями шлунково-кишкового тракту. Переносниками можуть бути мухи, таргани та інші комахи. Джерелом  зараження  є  хвора людина або бактеріоносій. Найбільш небезпечними при цьому стають  особи з легким перебігом  захворювання, які, як правило, не звертаються за допомогою до медичного закладу,  а переносять хворобу на ногах,  та хворі із числа декретованих груп населення, а саметі, які мають  відношення  до виготовлення, переробки, транспортування та реалізації харчових продуктів, працівники дошкільних закладів, водопровідних споруд, комунально-побутового  обслуговування  населення.    

        Гострі кишкові інфекції та харчові отруєння – це група захворювань  із різними назвами та різними збудниками, але вони мають багато спільних ознак, основні з яких - це розлад діяльності шлунково-кишкового тракту: нудота, блювання, часті рідкі випорожнення від 3-5 до 25 разів на добу, підвищення температури тіла, біль в животі, слабкість, головний біль, відсутність апетиту.Зазвичай захворювання розпочинаються  раптово після короткого  прихованого періоду, який в середньому триває  2-3 дні, з більш чи менш вираженими симптомами,  і без кваліфікованого лікування  нерідко закінчуються  значним виснаженням організмуi тяжкими наслiдками. Перехворівши, людина може надовго залишатися бактеріоносієм, тобто, продовжувати виділяти збудника  хвороби в навколишнє середовище.

          Щоб запобігти гострим кишковим  інфекціям та харчовим отруєнням, треба виконувати такі основні  правила гігієни: ретельно мити руки  з милом проточною водою  після будь-якого забруднення, особливо  після відвідування туалету та перед приготуванням і прийомом  їжі,   мити проточною водою овочі і фрукти перед споживанням, вживати тільки свіжі  продукти, тримати продукти харчування в чистоті та дотримуючись температурного режиму. Не готувати  страви про запас, особливо ті, що швидко псуються (салати з майонезом, паштети, студні, сальтисони тощо), а перед повторним вживанням першi i другi страви  ретельно проварювати  та просмажувати. Тримати в чистоті приміщення, кухонне обладнання та приладдя, посуд,  проводити знищення гризунів та комах. Не купувати  харчові продукти (молочні та  м’ясні, яйця) на стихійних ринках, а купуючи їх в торговій мережі, звертати увагу на  дату  виготовлення та термін зберігання. До приготування страв на масові  урочисті чи ритуальні події можна залучати тільки здорових людей, що мають навички приготування їжі.

           Власникам харчових об’єктів треба пам’ятати, що дотримання санітарних норм і правил є запорукою безпеки здоров’я населення. Чистота, використання холодильного обладнання і достатня його кількість, дотримання вимог  до якості та термінів зберігання і  реалізації  продуктів харчування,  технології приготування їжі, дезрежиму, а також боротьба з мухами, тарганами, гризунами повинні бути постійно на особливому контролі в теплу пору року, аби не  допустити жодного випадку  захворювання громадян  через харчові продукти, придбані у місцях громадського харчування та продовольчої торгівлі.

         При перших ознаках недуги хворому необхідно обов’язково  звернутися у медичний заклад за місцем проживання, де буде проведено необхідне обстеження і надана кваліфікована  медична допомога.

Не займайтеся самолікуванням, адже це може  спричинити  виникнення ускладнень. Також існує вірогідність залишитися на певний час безконтрольним бактеріоносієм і стати джерелом інфекції для  оточуючих людей.

         Бережіть своє здоров’я!