Комунальне некомерційне підприємство "Тростянецька міська лікарня" Тростянецької міської ради

Грудне вигодовування

З 1 по 7 серпня в усьому світі триває Тиждень підтримки грудного вигодовування.

У перший рік життя дитини закладається фундамент, який значною мірою визначає рівень її фізичного розвитку та стану здоров’я в наступні вікові періоди. Про переваги материнського молока для росту і розвитку малюка добре відомо. Незважаючи на катастрофічний стан грудного вигодовування в Україні наприкінці минулого століття, в даний час його традиції послідовно відроджуються. Впровадження в 1996 р. першої, а згодом другої і третьої програм "Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні” та ініціативи ВООЗ/ЮНІСЕФ "Лікарня доброзичлива до дитини” створило умови для широкого розповсюдження, захисту та підтримки грудного вигодовування. Якщо наприкінці 90-х років менше половини новонароджених до 3-х місяців перебувало на грудному вигодовуванні, а до 6 місяців - всього 25-30%, то в 2001 році годували грудьми до 6 місяців 38,1% матерів, у 2003 році - 40,7%, у 2006 - 45,5%, а в 2014 – понад 70%. Все частіше матері годують своїх малюків грудьми на другому році життя - до 2-2,5 років і довше.

Завдяки просвітницькій роботі, що проводиться в останні роки, переваги грудного вигодовування стали загальновідомі. І дійсно грудне молоко - найкраща і найбільш корисна для дитини першого року життя їжа. Воно містить усі необхідні поживні речовини, вітаміни, мікроелементи і повністю забезпечує потреби дитячого організму в харчових компонентах у перші півроку життя.

До числа найважливіших переваг жіночого молока відносяться: оптимальний і збалансований рівень харчових речовин; висока засвоюваність жіночого молока організмом дитини; наявність широкого спектру біологічно активних речовин, незамінних жирних кислот і амінокислот, ферментів, вітамінів і захисних факторів; сприятливий вплив на мікрофлору кишечника; стерильність; оптимальна температура та ін.

Дослідження показали, що годування материнським молоком сприяє емоційному і психічному здоров’ю дитини, покращує її пам’ять і інтелект, знімає стрес. Адже саме в перші три роки життя дитина вкрай потребує прямого тактильного, мовного і зорового контакту з матір’ю.

Крім того, діти, що перебувають на грудному вигодовуванні, мають більш високі показники гостроти зору і психомоторного розвитку, що пов’язано з наявністю у молоці ненасичених жирних кислот. У малюків зменшуються аномалії прикусу завдяки поліпшенню форми і правильному розвитку щелеп.

Дитина, що одержує грудне молоко менш схильна до інфекційних захворювань шлунково-кишкового тракту і сечовивідних шляхів, респіраторних інфекцій, менінгіту, отиту і пневмоній, розвитку харчової алергії.

Характер вигодовування на першому році життя у значній мірі визначає стан здоров’я дитини не тільки в ранньому віці, але й у наступні періоди її життя. Обмінні порушення, що виникають при нераціональному вигодовуванні немовлят, є фактором ризику розвитку в майбутньому ожиріння, захворювань серцево-судинної системи, зокрема гіпертонічної хвороби, цукрового діабету, бронхіальної астми, онкологічних та інших захворювань.

Користь грудного вигодовування для малюка і його матері буде максимальною, якщо дотримуватися нескладних правил, розроблених ВООЗ. Необхідно прикладати дитину до грудей протягом першої години після народження, забезпечити їх цілодобове спільне перебування в одній палаті із заохоченням до тілесного контакту "шкіра до шкіри”, стежити за тим, щоб немовля було правильно прикладене до грудей. Грудне вигодовування потрібно здійснювати на вимогу дитини, а не за розкладом, якщо буде потрібно, слід годувати дитину також і вночі (всього 8-12 годувань на добу). Не можна давати новонародженому і немовляті ніякої іншої їжі і пиття, крім грудного молока, за винятком випадків, коли для цього є медичні покази. Не рекомендується давати дитині, що знаходиться на грудному вигодовуванні, заспокійливих засобів та пристроїв, що імітують материнські груди.

Виключно грудне вигодовування рекомендується дітям до 6-місячного віку, потім його можна продовжити (до року і більше), поступово вводячи в раціон малюка прикорм.

Навчання матері техніці і практиці грудного вигодовування, основним методам зціджування молока (якщо це потрібно, наприклад, жінкам, що планують працювати у період лактації), а також догляду за молочними залозами повинно проводитися на заняттях у "Школі материнства” при жіночій консультації або дитячій поліклініці і тривати в пологовому будинку і дитячій поліклініці. Щоб годування грудьми було максимально комфортним для жінки та її малюка, потрібно навчити її техніці прикладання дитини до грудей, розповісти про гігієну і типові помилки, яких припускаються при вигодовуванні. 

Для успішного і тривалого вигодовування важливо знати про основні принципи харчування і режиму дня матері-годувальниці. Слід збільшити калорійність її їжі (до 3200-3500 ккал на добу). Рекомендується включати в меню гречану і вівсяну каші, нежирне м’ясо, рибу, овочі, ягоди, соки, компоти (об’єм рідини повинен становити близько 2 л). Матері слід уникати гострих приправ і прянощів, цибулі, часнику, хрону, інших продуктів які можуть надавати молоку неприємного смаку і запаху, адже це збільшує ризик, що дитина відмовиться від грудей. Щоб уникнути появи алергічних реакцій у дитини, треба обмежити вживання шоколаду, яєць, копченостей, деяких видів фруктів (цитрусових) і ягід (суниці, полуниці та ін.), консервованих продуктів, газованих напоїв.

При годуванні грудьми забороняється куріння, вживання алкогольних напоїв і кофеїну. Ці чинники, разом із втомою, стресом, дефіцитом сну, можуть не тільки погіршити смак грудного молока, але й викликати у дитини занепокоєння, порушення сну і диспептичні розлади.

Таким чином, грудне молоко являє собою незамінний продукт, призначений самою природою для вигодовування дітей першого року життя. Воно має значні переваги перед штучними сумішами для дитини, матері, родини і суспільства в цілому. Незважаючи на розвиток науки та індустрії дитячого харчування, альтернативи грудному вигодовуванню немає. Воно перевершує усі замінники, в тому числі і дитячі адаптовані молочні суміші промислового виробництва.