Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

Відбулась обласна конференція «Актуальні питання вакцинопрофілактики та імунотерапії інфекційних хвороб»

15 серпня 2018 року в м. Суми у конференц-залі КЗ СОР «Сумський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення» відбулась обласна конференція «Актуальні питання вакцинопрофілактики та імунотерапії інфекційних хвороб».

У форумі прийняли участь більше, ніж 100 фахівців лікувально-профілактичних закладів області (організатори охорони здоров’я, інфекціоністи, терапевти, педіатри, лікарі загальної практики-сімейної медицини, спеціалісти профілактичної медицини).

Тематика конференції вибрана неспроста, адже в умовах сьогодення важливим питанням є збереження пріоритетності профілактичного напрямку сучасної медицини.

Інфекційні хвороби залишаються однією з основних причин інвалідності та смертності населення в усьому світі. А серед доведених засобів їх профілактики перше місце займає вакцинація – величезне досягнення людства, яке визнано одним з самих дієвих і ефективних заходів у галузі охорони здоров’я з усіх, існуючих нині. Завдяки імунізації можна попередити захворювання, ускладнення та смертність від вакциноконтрольованих хвороб. Тому інвестиції в цьому напрямку є найбільш обґрунтованими, як з медичної, соціальної, так і з економічної точок зору.

З вітальним словом та побажаннями плідної роботи до учасників конференції звернулася заступник головного лікаря ОКЗ "Сумська обласна інфекційна клінічна лікарня ім.З.Й. Красовицького”, обласний позаштатний інфекціоніст І.Троцька, яка відмітила, що основною метою форуму є вдосконалення діяльності галузі з діагностики, лікування та профілактики інфекційних хвороб.

У своїй доповіді «Кір на сучасному етапі» І.Троцька ознайомила присутніх з особливостями перебігу кору в умовах сьогодення та наголосила на сучасних підходах до діагностики та терапії захворювання.

Як свідчить міжнародна практика в різних країнах різний підхід до вакцинації дітей і дорослих. Питанням клінічних проявів післявакцинальних ускладнень та їх реєстрації була присвячена доповідь головного педіатра області О.Сташко.

Лікар відділення епідеміологічних досліджень ДУ "Cумський обласний лабораторний центр МОЗ України” Г.Христенко представила доповідь «Основні питання епідеміологічного нагляду за кором, краснухою, та поліомієлітом», акцентувавши увагу учасників зібрання на протиепідемічних заходах при цих інфекціях.

Інформативною була доповідь завідувача інфекційним відділенням КУ «Сумська міська клінічна лікарня №4» С.Грищенко, яка представила результати аналізу відхилених випадків кору та зупинилась на двох цікавих клінічних випадках.

Завідувач інфекційним відділенням Конотопської центральної районної лікарні З.Антоненко представила актуальну доповідь «Організація заходів у відповідь на спалах кору серед медичних працівників та забезпечення їх ефективної координації».

Про вакцинацію дорослого населення з урахуванням імунного статусу і доцільніть його визначення розповів обласний позаштатний імунолог М.Кондратюк.

Госпітальний епідеміолог ОКЗ «Cумська обласна інфекційна клінічна лікарня ім.З.Й.Красовицького» В.Тищенко зупинилась на питаннях моніторингу щодо захворюваності у щеплених проти інфекцій, що керуються засобами імунопрофілактики.

Завідувач відділенням ОКЗ «Cумська обласна інфекційна клінічна лікарня ім.З.Й.Красовицького» Н.Клименко ознайомила присутніх з епідеміологічними і етіологічними особливостями дифтерії в Україні та принципами її діагностики на сучасному етапі.

Цікавою була і доповідь завідувача гепатологічного центру В.Рябіченка, який зупинився на особливостях обстеження хворих з Лайм-бореліозом та сучасних підходах до лікування.

Завідувач відділенням ОКЗ «Cумська обласна інфекційна клінічна лікарня ім.З.Й.Красовицького» Л.Кулеш представила новітні рекомендації закордонних експертів щодо діагностики вірусного гепатиту Е та оцінки ефективності його лікування.

Лікар ОКЗ «Cумська обласна інфекційна клінічна лікарня ім.З.Й.Красовицького» В.Бутко свою доповідь присвятив ролі неінвазивних технологій у визначенні ступеню фіброзу та стеатогепатозу печінки. Він обґрунтував можливості сучасної клінічної та лабораторної діагностики недуги за досвідом роботи Сумської обласної інфекційної клінічної лікарні ім. З.Й.Красовицького.

Під час роботи конференції доповідачі висловлювали стурбованість щодо стану своєчасної діагностики інфекційних хвороб, обстеження хворих, їх лікування, надавались конкретні пропозиції щодо удосконалення профілактичного напрямку.

Спеціалісти, які брали участь у зібранні, отримали цінний досвід. Окрім надзвичайно великої кількості інформації щодо сучасного стану проблеми, учасники форуму мали змогу безпосередньо поспілкуватись з колегами та обмінятись досвідом.

Прийнято рішення науково-практичної конференції для впровадження в практику лікувально-профілактичних закладів області.