Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

14 листопада - Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Діабет – хронічне захворювання,  яке виникає  коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну, або коли організм не здатний ефективно використовувати вироблений інсулін. Інсулін — це гормон, який регулює рівень цукру  крові і дає нам необхідну для життя енергію. Якщо він не може потрапити до клітин, де окисляється у якості енергії, то рівень цукру зростає у крові до небезпечного рівня.

Існує дві форми діабету. І тип – інсулінозалежний, коли є недостатня продукція інсуліну бета-клітинами підшлункової залози. ІІ тип – інсулінонезалежний (підшлункова залоза виробляє інсулін, але його недостатньо, або має місце інсулінорезистентність. 

Хворі діабетом другого типу як правило  мають надлишкову вагу тіла і ведуть малорухливий спосіб життя: ці два фактори збільшують потребу організму в інсуліні.

З часом високий рівень цукру крові може серйозно нашкодити кожній  життєво важливій системі, спричинивши інфаркт, інсульт, ураження нервової системи, ниркову недостатність, втрату зору, імпотенцію та інфекції, що можуть призвести до ампутації кінцівки.

Значну долю випадків захворювання на діабет можна попередити. Доведено, що прості заходи у зміні способу життя допоможуть ефективно попередити або відтермінувати початок діабету 2 типу. Контроль за масою тіла, систематичні фізичні навантаження і раціональне харчування можуть зменшити ризик виникнення “солодкої хвороби”.

При діабеті першого типу  (інсулінозалежному, юнацькому або дитячому), коли є недостатньою продукція інсуліну, необхідно щоденне ін’єкційне введення інсуліну. Клінічні симптоми: спрага, сухість у роті, надмірне сечовиділення, підвищений апетит, втрата маси тіла, погіршення зору і втомлюваність. Інколи симптоми діабету є менш вираженими внаслідок чого хворобу може бути діагностовано через декілька років від її початку, коли вже є ускладнення.

Гестаційний діабет виникає або вперше діагностується під час вагітності. У жінок з такою формою діабету виникає підвищений ризик ускладнень під час  вагітності і пологів. Вони мають більшу вірогідність захворіти у майбутньому діабетом 2-го типу.

         Загальний ризик смерті серед людей з діабетом, як мінімум, у 2 рази перевишує ризик смерті серед людей того ж віку, які не мають цього захворювання.

                                     Профілактика діабету

Щоб попередити виникнення діабету і розвиток ускладнень  необхідно:

  • досягти здорової маси тіла і підтримувати її;
  • бути фізично активним — не менше 30 хвилин регулярних фізичних вправ помірної інтенсивності;
  •  дотримуватися здорового харчування, вживаючи фрукти і овочі;
  •  утримуватися від куріння, адже воно збільшує ризик  розвитку серцево-судинних захворювань;
  • утримувати психологічну рівновагу;
  • проводити обов’язкові регулярні перевірки рівня цукру, що міститься в крові.