Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

НАРАДА З ПИТАННЯ СПІЛЬНОГО УТРИМАННЯ ТРОСТЯНЕЦЬКОЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАЙОННОЇ ЛІКАРНІ

  Подальша доля Тростянецької лікарні обговорювалася на спільній нараді у райдержадміністрації. В центрі уваги постало питання співфінансування Тростянецької лікарні на медичну допомогу вторинного рівня, яке є найактуальнішим на сьогодні для нашої громади! Участь у засіданні взяли Анатолій Плахтиря - головний лікар КЗ "Тростянецька лікарня", Юрій Бова – міський голова Тростянецької ОТГ, Василь Романіка – голова Боромлянської сільської ОТГ, депутати районної та Боромлянської рад. Проводив нараду Олег Сипко, голова Тростянецької РДА.

Анатолій Плахтиря, йому першому надали слово, окреслив загальний фінансовий стан у КЗ «Тростянецька лікарня». Він зазначив, що розмір витрат на утримання Тростянецької лікарні значно перевищує суму медичної субвенції, що надходить з держави. Як не прикро, але з потрібних на 2018 рік 42-х мільйонів гривень надійшло 22 мільйони. Дефіцит коштів повинен покриватися за рахунок спільного утримання лікарні Тростянецькою ОТГ, Боромлянською ОТГ та бюджету Тростянецького району.

Головний лікар наголосив, що Тростянецька міська ОТГ свої фінансові зобов’язання виконує в повному обсязі: близько 5 мільйонів перераховано понад державну субвенцію, окрім того, зроблено капітальний ремонт та облаштування терапевтичного відділення. Боромлянська ж об’єднана громада від фінансування вторинної медичної допомоги ухиляється, не зважаючи на неодноразові листи та звернення! Понад державну субвенцію Боромлянською ОТГ перераховано 1 мільйон 384 тисячі гривень, це кошти за перше півріччя 2018 року. Де-факто по Боромлянській ОТГ недофінансування складає 700 тис. грн. За цими сухими цифрами стоїть виплата заробітної плати колективу лікарні, в штаті якого 428 працівників!

- Ми ведемо активну роботу по збереженню кожного відділення нашої лікарні! Тому що до 2020 року, а саме тоді будуть створюватися госпітальні округи, щоб Тростянецька лікарня змогла отримати від Національної служби здоров’я України Ліцензію на впровадження медичної допомоги вторинного рівня, - говорив Юрій Бова, голова Тростянецької міської ОТГ.

На жаль, порозуміння із Василем Романікою, головою Боромлянськоі сільської ОТГ, в ході наради досягти так і не вдалося...

- Якщо від Боромлі не дочекаємося коштів, ми забезпечимо потреби по лікарні в заробітній платі до кінця 2018 року власними силами, знявши гроші з інших статей видатків, - підкреслив очільник Тростянецької громади Юрій Бова, - але з нового, 2019 року, Тростянецька міська лікарня надаватиме послуги мешканцям Боромлянської громади лише в межах державної субвенції, так вирішили члени виконавчого комітету.

Підсумком наради стало прийняття рішення, яке зобов’язує голову та депутатів Боромлянської сільської ОТГ остаточно визначитися в термін до 1 листопада 2018 року з питання спільного утримання Тростянецької лікарні в частині відшкодування коштів на медичні послуги вторинного рівня (понад державну субвенцію).