Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

В Україні росте захворюваність на кашлюк

Підйом кашлюка помітили ще в 2023 році. Причина – багато нещеплених дітей, пояснюють у міністерстві охорони здоров’я. 95,9% усіх хворих – діти, й переважно дошкільного чи раннього дошкільного віку.

 

Що варто знати про цю небезпечну хворобу?

 

Кашлюк – це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією. Кашлюк легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів.

 

Кашлюк (іноді в Україні ще кажуть коклюш) – бактеріальне інфекційне захворювання, яке починається як ГРВІ, але через 5-8 днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, з характерним свистом.

 

Напади кашлю частіше відбуваються вночі та можуть супроводжуватись гарячкою, нежитю, іншими ознаками ГРВІ.

 

Кашлюк "дуже заразний" і особливо небезпечний для немовлят, каже МОЗ. У немовлят він може викликати апное – тимчасову зупинку дихання. Вони можуть навіть не кашляти, але стається "зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя", кажуть у міністерстві.

 

"Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті", - додають у міністерстві.

 

 

 

 

 

Як захиститися від кашлюку

 

Кашлюк легко передається повітряно-крапельним шляхом під час кашлю чи чхання.

Щоб захиститися – треба вакцинуватися, іншого способу немає.

 

Усі діти повинні отримати від кашлюку чотири щеплення - у віці 2, 4, 6 і 18 місяців, каже МОЗ. "Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, наздоженіть його якнайшвидше".

 

Пам'ятати про це мають не тільки батьки, а й лікарі. Треба рекомендувати батькам повторювати щеплення, але в нас з цим велика проблема, тому що батьки або відмовляються, або їм не надто рекомендують. Кашлюк – це не той випадок, коли перехворівши, можна отримати імунітет, як після вітрянки.

 

ВООЗ також рекомендує повторити щеплення до 6 років, та зробити повторне в 11-12, 19 років чи пізніше, повторюючи дозу кожні 10 років у дорослому віці.

 

Вагітні жінки – незалежно від того, вакцинували їх чи ні – на терміні від 16 до 32 тижнів вагітності теж мають вакцинуватися від кашлюку.

"Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці її життя до отримання нею вакцини", - пояснюють у міністерстві.

Тільки вакцина мами може захистити немовля від зупинки дихання, яка може статися через кашлюк у віці до 2 місяців, тобто першого щеплення.

Природа кашлюка така, що його захворюваність зростає раз на 4-5 років. Це не залежить від того, яка пора року на вулиці – весна, літо чи зима, ця хвороба не має сезонності.

Багато залежить від частоти контактів. Зараз багато дитсадків і шкіл працюють вже не онлайн, тому діти багато спілкуються одне з одним.