Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

ЖИТЕЛІВ СУМЩИНИ ЗАСТЕРІГАЮТЬ БЕРЕГТИСЯ ВІД КЛІЩІВ

Збираючись гуляти до парку чи лісу, не забудьте про засіб від цих небезпечних комах, закритий одяг тощо. Адже територія Сумської області за рівнем захворюваності на хворобу Лайма належить до епідемічно неблагополучних територій.

Показник захворюваності на 100 тис. населення склав 23,04 при середньоукраїнському показнику 12,78.

Показники захворюваності в деяких районах та містах перевищують обласний: Краснопільський – 28,37, Кролевецький – 31,95, Недригайлівський – 25,02, Сумський – 30,21, Тростянецький – 34,69, м. Суми – 48,02, м. Ромни – 40,45.

Пік активності іксодових кліщів у 2018 року на території області, як і по всій Україні, зареєстрований у червні. Пік нападу на людей зафіксований у травні-червні, але продовжувався до випаду снігового покрову. Іксодові кліщі майже на всій території країни зберігали активність до першої декади листопада.

Активізувався процес нападу кліщів на людей, зареєстровано 1438 звернень людей з цього приводу. Зняті з людей кліщі досліджувалися на наявність ДНК борелій методом ПЛР. Досліджено 73 пули кліщів. Позитивних 12 (16,4%). Напад кліщів реєструвався в природних біотопах території області – селах і містах, в приватних садибах, на дитячих майданчиках, в місцях масового відпочинку. Це обумовлено тим, що кліщі масово розповсюдились та наблизились до місць перебування людей. Зареєстровано 254 випадки захворювання людей на хворобу Лайма, що в 1,3 рази більше, ніж у попередньому році (193 випадки).

Найвищий рівень захворюваності на хворобу Лайма, як і за попередні роки,  відмічається серед населення м. Суми, що складає 50,4 % від загальної кількості захворілих осіб.

Близько 90% хворих відмічає наявність кільцеподібної еритеми – імунної відповіді на наявність збудників в організмі людини на середніх та пізніх стадіях розвитку  хвороби.

Слід зазначити, що у 2018 році не реєструвалися випадки захворювання у Липоводолинському, Середино-Будському районах та реєструвалися поодинокі випадки в Буринському, Конотопському, Лебединському, Путивльському та Ямпільському районах. Виріс рівень захворюваності у Білопільському, Тростянецькому районах.

Згідно з епізоотологічним та епідеміологічним прогнозом на весну-літо 2019 року, розробленого ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» передбачається незначне збільшення іксодових кліщів на всій території України. Індекси рясності незначно перевищать рівень 2014-2018 рр., а кількість вогнищ підвищеної чисельності іксодід неминуче зросте.

У зв’язку з викладеним та з метою профілактики подальшого розповсюдження хвороби Лайма необхідно:

- Провести своєчасні профілактичні заходи щодо знищення кліщів, комарів на територіях заміських таборів відпочинку дітей не пізніше 20 діб до їх відкриття, на пришкільних територіях, санаторіях та місцях відпочинку, з проведенням розчистки територій від чагарників, бур’янів та сухого листя, які служать місцями виплоду кліщів.

- Організувати проведення санітарно-просвітницької роботи з основами клінічного перебігу хвороби, необхідності звернення за медичною допомогою після присмоктування кліща через засоби масової інформації. Особливої уваги заслуговує профілактика захворювання серед дітей.

- Розглянути питання профілактики природно-вогнищевих інфекцій на засіданнях протиепізоотичних комісій при райдержадміністраціях та міських рад із прийняттям відповідних рішень.

За матеріалами Сумського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України