Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

31 травня - Всесвітній день без тютюну

Починаючи з 1988 року, 31 травня в Україні щорічно відзначається Всесвітній день без тютюну. Метою цього дня є активні дії по сприянню у зниженні поширення шкідливої тютюнової залежності. Це включає в себе боротьбу проти тютюнопаління в усіх прошарках суспільства. Широке інформування суспільства про шкідливий і згубний вплив тютюну на здоров’я курця і оточуючих його людей здатне позитивно вплинути на самосвідомість безлічі курців.

Куріння тютюну є однією з найсерйозніших проблем сучасної охорони здоров’я й основною причиною передчасної смерті, якої можна уникнути. 
Продукти куріння, і в першу чергу нікотин, вражаючи нервову, серцево-судинну системи, порушуючи роботу органів дихання, травлення, залоз внутрішньої секреції, призводять до розвитку різних захворювань, в числі яких тяжкі бронхіти, емфізема, туберкульоз, рак легенів, атеросклероз, гіпертонія, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарду, рак шлунка, сечового міхура, шийки матки та ін.
Проблема тютюнокуріння в Україні залишається вкрай напруженою. На сьогодні палить майже половина чоловіків працездатного віку в міській і 60 % в сільській місцевості. За розрахунками ВООЗ, очікується, що в 2020 році в Україні вживання тютюну спричинить більше 22 % смертей. 
Вражаюча тенденція збільшення тютюнозалежних примушує медиків знову звернутись до громадян з нагадуванням про шкідливі наслідки паління. Примусити громадян України сьогодні кинути палити не можуть ні закони, ні залякування. А між тим, у тютюновому диму близько чотирьох тисяч різних хімічних сполук, зокрема більше сорока канцерогенів. Спробувавши декілька разів, людина опиняється у полоні тютюнової залежності, вибратися з якої дуже важко. У людському організмі немає жодного органа, на який згубно б не вплинуло паління. Так, 98 % раку гортані – у курців, рак легенів у більше, ніж 90 % випадків спричинює паління. 15-20 % інших онкологічних захворювань також виникають через паління. 
Особливо небезпечне куріння для вагітних жінок. При активному чи пасивному курінні шкідливі речовини тютюнового диму проникають через плаценту в кров плоду, отруюючи його і порушуючи нормальний розвиток. Звідси – передчасні пологи, викидні, народження мертвих дітей, різні аномалії розвитку. Куріння матері – причина гальмування фізичного і розумового розвитку новонародженої дитини. 
Велика організована боротьба з курінням у багатьох країнах призвела до зменшення курців. Але, незважаючи на це, велика кількість курців в Україні серед молоді продовжує збільшуватись. Через нерозуміння, сліпе наслідування моди, дорослих, ровесників, підліток починає курити – спочатку робить одну затяжку, викурює одну сигарету, а потім тягнеться до лиховісної пачки знов і знов. І так куріння стає звичкою. 
Куріння є не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов’язане майбутнє всього людства.
З огляду на, безперечно, катастрофічну ситуацію, що склалася в Україні щодо збільшення кількості курців, вагомою є профілактична складова в процесі пропаганди здорового способу життя серед населення. 
Не палити – стає в Україні ознакою гарного тону. Кожен, хто кине палити, може подати добрий приклад оточенню, мати здорових дітей, не турбуватись, що завдає шкоди здоров’ю членам сім’ї й почувати себе краще фізично. Якщо Ваші найближчі люди палять – допоможіть їм здолати шкідливу звичку, переконайте, що їхнє життя – це найцінніше.