Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

Всесвітній тиждень грудного вигодовування

З 1 по 7 серпня в Україні триватиме тиждень підтримки грудного вигодовування. Всесвітній тиждень грудного вигодовування проводять щороку за ініціативи ВООЗ. Привід – ухвалення 1 серпня 1990 р. Декларації про захист заохочення та підтримку грудного вигодовування. Декларацію підписали 32 країни і 10 агенств ЮНІСЕФ. В Україні тиждень грудного вигодовування проводиться з 2001 р. Тема тижня 2021 р.: «Захист грудного вигодовування: спільна відповідальність».

Грудне вигодовування – найкращий та найбільш безпечний спосіб вигодовування дитини. У малечі існує три основні потреби: харчування  материнським молоком, відчуття тепла рук матері, відчуття спокою та безпеки, які виникають у дитини в присутності матері. Грудне вигодовування задовольняє всі ці вимоги. Завдяки цьому годування грудьми являється біологічною та емоційною основою для повноцінного розвитку та росту дитини. Жоден інший вид харчування не в змозі повноцінно замінити грудне вигодовування. Грудне молоко створює максимально сприятливі умови для водно-сольової рівноваги в організмі дитини. У ньому є достатня кількість рідини. Воно має високі поживні властивості – до складу входять білки та незамінні амінокислоти, жири та незамінні жирні кислоти, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни та мікроелементи, які знаходяться в достатній кількості, оптимальному співвідношенні та формі, добре засвоюються дитиною. Біологічно активні речовини, які входять до складу грудного молока (гормони, ферменти, імунні комплекси, численні регуляторні фактори) допомагають новонародженим швидше подолати пологовий стрес та краще адаптуватись до нових умов життя. Ці речовини сприяють нормальному травленню, правильному обміну речовин, стартовій імунній підтримці та формуванню у дитини захисної кишкової біфідуальної мікрофлори, а в подальшому – повноцінної системи імунітету. Позитивний вплив грудного вигодовування на стан здоров’я дитини зберігається протягом всього життя. Діти, які знаходились на грудному вигодовуванні міцніші, рідше хворіють, швидше одужують, мають більш високий коефіцієнт інтелектуального розвитку, ніж діти, які перебували на штучному вигодовуванні.

За словами Світлани Герасименко, завідувачки жіночою консультацією КНП «Тростянецька міська лікарня» ТМР – «Наші лікарі починають розповідати жінкам про користь грудного вигодовування до пологів. Вони говорять про те, як це корисно для імунітету дитини, нормального фізичного та інтелектуального розвитку. При жіночій консультації є «Школа відповідального батьківства», де працюють не лише з майбутніми мамами, а й з  татами. Їм пояснюють, що це корисно і для здоров’я матері. Крім того збереження грудного вигодовування вигідно й з економічної точки зору, бо молочні суміші для годування не з дешевих».

«Медпрацівники акушерсько-гінекологічного відділення і мої колеги, - говорить Тетяна Сидоренко, завідувачка відділенням, - наполягають на тому, щоб мами годували дитину грудьми, мінімум, рік. Грудне молоко – це збалансований раціон з усіма необхідними дитині поживними речовинами. Воно повністю забезпечує потреби дитини в поживних рочовинах протягом перших 6 місяців життя. Найкраще розпочати грудне вигодовування з  першої години життя дитини. У нас поставлена так робота, щоб дитина після народження прикладалася до грудей максимально швидко. Контакт «шкіра до шкіри» дуже важливий».

У разі виникнення запитань та труднощів з організації грудного вигодовування, не потрібно тривожитись наодинці – необхідно звернутись за допомогою домедичних працівників за місцем мешкання.