Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

24 Березня – Всесвітній День боротьби з туберкульозом

          Щорічно 24 березня, у Всесвітній день боротьби з туберкульозом, ми маємо можливість привернути увагу та підвищити інформованість населення стосовно епідемії туберкульозу в Україні, зокрема  і серед населення Тростянецького району.

                    На даний час в Україні на обліку перебуває 34966 українців, із них – близько 8 тисяч – з лікарською стійкістю. Здавалося б, що давно минули часи, коли сухоти (чахотка) вважалися невиліковною хворобою. Однак туберкульоз і донині не вдалося перемогти. Навіть тепер, коли з‘явилися ефективні лікувальні препарати, ця небезпечна недуга повернулася до нас у новій, стійкій  до більшості ліків формі. Загальна кількість хворих на туберкульоз становить 50-60 мільйонів.

            Джерело інфекції-хвора людина (на відкриту бактеріальну форму туберкульозу), хворі тварини, птахи, а також заражені продукти тваринного та рослинного походження. Туберкульозна паличка вражає всі органи і системи людського організму.

            Шляхи передачі: найчастіше зараження туберкульозом відбувається повітряно-крапельним, повітряно-пиловим, рідше харчовим, контактно-побутовим шляхом. Бактерії туберкульозу можуть виділятися під час кашлю з мокротинням, слиною, а також під час розмови, під час безпосереднього контакту з хворим (під час поцілунків) і опосередковано (через забруднені предмети вжитку - книги, посуд, рушники). За добу хворий з легеневою формою туберкульозу виділяє 15-20 млн. бактерій туберкульозу. Найбільшу вірогідність захворіти має та людина, в якої під час «зустрічі» з мікобактерією туберкульозу знижений імунітет внаслідок перевтоми, поганого та нераціонального харчування, стресу, наявністю інших захворювань, особи, які вживають алкоголь, наркотики, палять, які інфіковані вірусом імунодефіциту людини або вже хворіють на СНІД. За оцінками ВООЗ, серед факторів ризику, які впливають на здоров‘я людини, лише незначна частка показників здоров‘я (9,0%) визначається рівнем діяльності медичних установ і зусиллями медичних працівників. Решта факторів ризику це – спосіб життя (51,0%), навколишнє середовище (20,0%) та біологічні фактори (20,0%).

            Горезвісна туберкульозна паличка за багато тисяч років свого існування навчилась виживати в будь-яких умовах. Збудник туберкульозу дуже стійкий до впливу навколишнього середовища: у грунті зберігається до 1-2 років, вуличному пилу до 3-х місяців, річковій воді до 5 місяців, в умовах кімнатної температури залишається життєздатним протягом 4 місяців. Не страшний їм мороз: при температурі мінус 23 градуси мікобактерії не гинуть до 7 років. Чого не витримують палички Коха, так це кип‘ятіння, особливо у лужному розчині. Туберкульозна паличка не любить чистих, провітрених приміщень, сонце вбиває їх за 1-2 години, а  ультрафіолетові  промені за 2-3 хвилини.

            Практично немає такого органа в людини, якого б не міг уразити туберкульоз: хоча у   95,0 % всіх випадків уражаються легені, а у 5,0% - інші органи.

            Основні симптоми захворювання: кашель понад 2 тижні, підвищена температура тіла і гарячковий стан, постійна слабкість, утруднене дихання, біль в грудях,  відкашлювання слизуватої чи гнійної мокроти, безпричинна втрата ваги, підвищена пітливість, особливо вночі,  кровохаркання (наявність у мокротинні крові, що виділяється при кашлі), хронічна втома.

            На ранніх стадіях хвороби кашель може бути відсутній. Усі ці симптоми можуть бути проявами інших захворювань, але перш за все треба думати про туберкульоз.

            В Сумській області в 2018 році захворіли на туберкульоз 602 особи ( в 2017 році – 603), із них померло від цієї хвороби 117 чоловік.

            В Тростянецькому районі в 2017 році захворіло17 осіб,  в 2018 році - 14 осіб, в т.ч. одна дитина. Показник захворюваності на туберкульоз зменшився, але в минулому році значно збільшилася кількість хворих із занедбаними формами (в 2017 році – 3чол., в 2018 році – 8 чол.), що пов’язано з недбалим ставленням хворих до свого стану здоров’я, пізнім зверненням за медичною допомогою, несвоєчасним флюорографічним обстеженням. Померло в 2017 році  4 хворих (із них – одна дитина), в 2018 році – 1 хворий. Сьогодні епідемія туберкульозу має три складові (так звана триєдина епідемія): класичний туберкульоз, поєднання з ВІЛ-інфекцією та резистентний до протитуберкульозних ліків туберкульоз. ВІЛ-інфікування і туберкульоз - це смертельний дует: один пришвидшує розвиток іншого. Туберкульоз є головною причиною смертності серед ВІЛ-інфікованих людей.

             Туберкульоз виліковний при умові раннього виявлення, ефективного лікування та дотримання рекомендацій лікаря. Вчасно розпочате і правильно проведене лікування дозволяє уникнути летального результату, інвалідності та можливих ускладнень. Сьогодні стали доступними дієві ліки, які сприяють швидкому одужанню та виліковують майже всіх пацієнтів. Лікування туберкульозу має тривати щонайменше шість місяців і повинне проходити під безпосереднім спостереженням медичного працівника, що є ключовим компонентом стратегії контролю за туберкульозом, яка рекомендується ВООЗ. Кожний вилікуваний хворий зменшує ризик захворювання інших осіб, які контактують з ним. При дотриманні основних принципів та схем лікування туберкульозу видужання настає у 80-90% хворих. При відсутності лікування за 5 років гинуть 50% хворих, у 25% хворих хвороба закінчується мимовільним одужанням, а в 25%, що залишилися, нелікований туберкульоз приймає хронічний неухильно прогресуючий перебіг.

         Раннє виявлення хворих на туберкульоз серед дорослого населення можливе завдяки проведенню профілактичних флюорографічних оглядів. Доза опромінення при обстеженні незначна, шкідлива дія на організм виключена. При профілактичних флюорографічних оглядах щорічно виявляється до 80% від загальної кількості усіх зареєстрованих випадків захворювань на туберкульоз органів дихання.

            Обстеження та лікування туберкульозу в Україні безкоштовне, протитуберкульозні препарати закуповуються за державні кошти. Більшість пацієнтів добре переносять ці препарати. Звичайно, як і багато інших фармацевтичних засобів, ці ліки мають негативний вплив на організм, який компенсується після їх відміни. Але у даному випадку ризик, що виникає для здоров‘я та життя людини у разі хвороби у сотні разів вищий, ніж ризик , який може виникнути при вживанні протитуберкульозних препаратів. Жодний відомий народний засіб не може вилікувати туберкульоз. Народні засоби можна використовувати як доповнення до основного лікування після консультації лікарем. Втрачати час на спроби вилікуватися народними методами при туберкульозі не можна ні в якому разі. Це може призвести до виникнення  ускладнень, небезпечних для життя. Крім того, згідно з сучасними програмами лікування, термін перебування у лікарні значно скорочено, а на певних стадіях лікування можливе перебування пацієнта вдома. Туберкульоз не виліковується, якщо перервати лікування, вживати протитуберкульозні препарати хаотично, зловживати алкоголем, внаслідок чого розвивається хіміорезистентна форма, яка не піддається лікуванню і потребує зміни схеми лікування та призначення других протитуберкульозних препаратів.

            Як вберегтися від туберкульозу?

Головне: 1. Це вчасно звернутися за допомогою.

            2. Чим раніше виявлений хворий на туберкульоз, тим більше шансів у хворого на повне одуження.

            3.  Своєчасно виявлений хворий, що одержує повноцінне лікування, через 6-8 тижнів не є джерелом інфекції.

            4. При порушенні режиму лікування хвороба переходить у хронічну форму, яку вилікувати  дуже важко.

            5. Навіть коли людина почуває себе добре, варто один раз на 2 роки пройти флюорографічне обстеження.

            6. Один раз на рік флюорографічно обстежуються особи з так званої « групи ризику» щодо туберкульозу (хворі на часті пневмонії, цукровий діабет, хронічні бронхіти, ВІЛ-інфіковані, хворі, які зловживають алкоголем, особи, які перехворіли на туберкульоз  та інші).

            7. Щоб не захворіти на туберкульоз в умовах епідемії необхідно повноцінно харчуватись, не мати шкідливих звичок, загартовуватись, більше часу проводити на свіжому повітрі, утримувати квартиру в чистоті, частіше провітрювати.

             8. Обов‘язкові профілактичні щеплення дітям згідно з календарем профілактичних щеплень.

            За 2018 рік в Тростянецькому районі обстежено флюорографічним методом  18401  чоловік, в т.ч. пересувним флюорографом 3262 чоловік. Виявлено патології легень  47, в т.ч. туберкульозної  13.

            `Ситуацію ускладнює те, що значна  кількість людей ухиляється від обстеження, що приводить до все більшого розповсюдження туберкульозу. Кожен з нас щодня вирішує безліч проблем та питань. Часом «нагальні» та «невідкладні» справи примушують забути про себе. Навіть почуваючи себе хворими, ми відкладаємо візит до лікаря, бо не вважаємо нашу недугу вартою уваги та дорогоцінного часу. Хотілося б побажати, щоб кожен із нас задав собі питання: «А чи не являюсь я джерелом інфекції?». Пам‘ятайте, що ваше здоров‘я у ваших руках!

         Туберкульоз виліковний, але треба вчасно поставити йому заслін.