Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

25 травня - Всеукраїнський день меланоми

Абсолютно всім відомо, що сонце – джерело всього життя на землі. Під дією ультрафіолетових променів в шкірі виробляється вітамін D, гинуть бактерії та віруси на поверхні шкіри. Також від сонячних променів у людини виробляється серотонін - речовина, що називається «гормоном щастя», який  відповідає за біологічний ритм організму.

Крім того, ультрафіолетові промені прекрасно покращують кровообіг через розширення судин, внаслідок чого виключно ефективно діють на шкірний покрив, загоюють ранки, шкіра стає здоровою та еластичною.

       Захисна реакція шкіри на дію сонячних променів проявляється у вигляді засмаги, що зявляється при виробленні гормону меланіну. Але, користь і шкода сонячних ванн завжди ходять поруч. Шкіра людини, яка зловживає сонячними ваннами, стає грубою за рахунок потовщення рогового шару, сухою, лущиться, пришвидшується процес її старіння. Також ультрафіолет негативно впливає на генетичний матеріал клітин, призводячи до «поломок» ДНК. Крім того, довге перебування на сонці загрожує отриманням сонячних опіків, які з'являються замість засмаги. Так само негативно сонце впливає і на стан волосся: воно стає тонким і ламким.  Оптимальний час для прийняття сонячних ванн - з 9 до 11 годин ранку та з 17 до 19 годин вечора. З іншого боку, довге перебування на сонці дуже небезпечно для вашої шкіри. Найжахливіший наслідок надмірного захоплення засмагою - ризик захворювання на меланому (рак шкіри) -  найзлоякіснішу  із усіх існуючих онкологічних хвороб.

       Запідозрити меланому або невус (родимку), який перероджується, може навіть сам пацієнт. Для цього необхідно звернути увагу на декілька параметрів: зміна кольору (присутність декількох кольорів, чорний колір), асиметрія, «обірвані» краї, неправильна форма, гладка, блискуча поверхня, на якій можуть бути виразки, кровоточивість. Оскільки прогноз хвороби залежить від того, на якій стадії виявлена меланома, рекомендовано звертатись до лікаря при найменшій підозрі. Також треба пам’ятати про безпігментні варіанти меланоми (меланома, яка не має класичних коричневих відтінків), які бувають значно рідше, але є більш важкими в діагностичному плані.

        З даними ВООЗ щороку в світі реєструється в середньому 132000 нових випадків меланоми та 48000 смертей від даної патології. В Україні рівень смертності від меланоми також є високим, що обумовлено несвоєчасною діагностикою через пізнє звернення пацієнтів за допомогою.

        Перш за все, необхідно знати, що за останніми дослідженнями 70% випадків меланоми зявляються на чистій шкірі і тільки 30% на фоні пігментного невуса (родимки).

       Фактори ризику розвитку меланоми: світлий колір шкіри та очей (блакитні, сіро-зелені), руде волосся, альбінізм. Також обтяжений сімейний анамнез (якщо у кровних родичів була меланома). Сонячні опіки, регулярне відвідування солярію (фактор, доведений декількома великими дослідженнями), при чому цей ризик не зменшується з часом. Однократне травмування родимки - не доведений фактор ризику, а от постійна травматизація загрожує негативними наслідками.

      Ознаки переходу пігментного невуса в меланому: прискорення росту невуса, його ущільнення, поява ділянок гіпер- або гіпопігментації; наявність почервоніння навколо; утворення окремих вузликів на поверхні невуса без його видимого збільшення; виникнення запалення, тріщин, кровотечі, лімфотечі, виразкування поверхні невуса.

     Профілактика меланоми: Регулярний самостійний огляд усіх пігментних утворень на шкірі (1 раз в 3-6 місяців). Не зловживати перебуванням на сонці; уникати регулярної травматизації пігментних невусів, своєчасно їх видаляти, якщо такі є. Видаляти пігментні невуси з міркувань косметичного характеру лише після консультації з онкологом або дерматологом!  

КНП «Тростянецька міська лікарня» ТМР, яка забезпечена сучасним дерматоскопом, запрошую всіх бажаючих перевірити свої родимки. Дерматоскопія проводиться в кабінеті №37 поліклінічного корпусу (лікар-дерматолог Сирота Тетяна Миколаївна) з 25.05.2021 р. по 28.05.2021 р.включно безкоштовно та без направлення від сімейного лікаря.