Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

МОЗ продовжує надавати відповіді на актуальні питання

2 квітня в Україні стартувала загальнонаціональна кампанія «Обери свого лікаря» – українці вже почали підписувати декларації зі своїми лікарями, але все одно залишається багато незрозумілого, тому МОЗ продовжує надавати відповіді на актуальні питання. Зокрема, цього разу у Міністерстві розповіли про підписання декларації дитини та взаємини лікаря і пацієнта.

 Підписання декларації дитини

До 14 років декларацію за дітей з лікарем підписують батьки – для цього може бути присутнім лише один з батьків зі своїми документами (паспорт, код) і свідоцтвом про народження дитини та мобільним телефоном. Педіатр обслуговуватиме дитину до 18 років, після – потрібно підписувати декларацію з сімейним лікарем або терапевтом. Дітям з батьками необов’язково обслуговуватись в одному закладі і в одного лікаря.

Взаємини лікаря і пацієнта

  • Якщо лікар звільнився, то заклад, у якому ви підписали декларацію, має повідомити пацієнтів, які уклали декларацію з цим лікарем, про зміну його роботи.
  • На час відпустки та лікарняного лікаря, з яким підписана декларація, адміністрація медзакладу визначає лікаря, який протягом цього часу виконує обов’язки основного лікаря
  • Якщо ви захворіли в іншому місці, то ви звертаєтеся за необхідності до найближчого закладу з надання первинної допомоги. Підписувати декларацію для одноразового звернення потреби немає.
  • Усі заклади первинної допомоги, які укладуть договори з Національною службою здоров’я, у липні, жовтні чи наприкінці грудня, почнуть гарантовано надавати чіткий перелік послуг. Цей перелік затверджений Наказом МОЗ України № від «Про затвердження Порядку наданні первинної медичної допомоги.
  • До послуг лікаря первинної допомоги належить спостереження за здоров’ям пацієнта, діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних станів; cпостереження за хронічними хворими; 8 базових досліджень, профогляди для 7 груп ризику, рецепти на ліки, у тому числі за програмою повного або часткового відшкодування вартості «Доступні ліки», вакцинація за календарем щеплення, знеболення, видача лікарняних та інших медичних довідок.
  • Виклик додому лікаря також входить до переліку послуг на первинці. Лікар за медичними показами визначатиме, чи є необхідність їхати на виклик, чи він може вирішити проблему пацієнта по телефону або запросити його в амбулаторію, однак він не може приймати рішення про виїзд до пацієнта тільки на підставі віддаленості його місця перебування від медзакладу.
  • До свого дільничного терапевта можна буде потрапити без декларації – заклади будуть отримувати фінансування одночасно і за пацієнтів, які підпишуть з ними декларації, і за пацієнтів, що були закріплені за ними раніше.
  • З 2020 року вся система перейде на програму медичних гарантій та оплату послуг за тарифами. НСЗУ буде оплачувати тільки візити за направленням від вашого лікаря. Разом з тим передбачається, що деяких спеціалістів (наприклад, гінеколога) та у визначених випадках можна буде відвідати напряму. І ці візити також будуть оплачені державою.