Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування.

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування.

Щорічна літня акція «Тиждень грудного вигодовування» в усьому світі проводиться, починаючи з 1-го серпня. Цього дня в 1990 році була прийнята Декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Цю Декларацію підписали 32 країни і 10 агенств ЮНІСЕФ. В Україні підтримка грудного вигодовування була започаткована у 1995 році. Проходить ця акція під егідою VABA - Міжнародного Союзу, що об’єднує організації та приватних осіб, які вірять у право матері на годування дитини грудьми і право дитини харчуватися материнським молоком.

В цьому році  Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування проходить під гаслом: «Крок назустріч грудному вигодовуванню. Навчайся та підтримуй».

ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя, причому воно повинно початися вже протягом години після народження і бути «на вимогу» дитини. Пляшок або пустушок слід уникати.

Бажанням кожної матері і батька є виростити дитину міцною, здоровою та розумною. Одним з найбільш важливих факторів, які впливають на формування майбутнього здоров’я дитини, є характер її вигодовування. Саме тому єдиним унікальним натуральним продуктом харчування протягом першого року життя дитини є грудне молоко матері, адже воно містить у своєму складі білки, незамінні амінокислоти, імуноглобуліни, жири, незамінні жирні кислоти, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни, мікроелементи, біологічно активні речовини-гормони, ферменти, імунні комплекси.

Основні переваги грудного вигодовування для дитини:

  1. Повною мірою задовольняє потреби дитини в харчуванні протягом перших 6 місяців життя (починаючи з шести місяців рекомендовано поступово вводити прикорм, але продовжувати грудне вигодовування до досягнення дитиною віку двох років і старше!)
  2. Склад молока змінюється з віком дитини, відповідно до її потреб.
  3. Забезпечує високий рівень захисту немовляти від інфекційних захворювань, зокрема - від шлунково-кишкових та респіраторних інфекцій.
  4. Знижує ризик виникнення бронхіальної астми, цукрового діабету, ожиріння, алергічних реакцій.
  5. Сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку немовляти, а також закладає основу для подальшого інтелектуального розвитку.

Переваги грудного вигодовування для матері:

  1. Посилює психо-емоційний зв’язок з дитиною.
  2. Знижує ризик розвитку післяродової депресії.
  3. Допомагає знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань,

діабету II типу, раку яєчників та раку молочної залози.

  1. Є найбезпечнішим та найдоступнішим способом годування немовляти.

У період вигодовування грудьми у матері можливе виникнення лактаційних кризів, які типово виникають на 4-ому тижні, а також на 3, 7, 12 місяцях лактації. Це тимчасове зменшення кількості молока без видимих причин, яке продовжується в середньому 3-4 дні і має зворотній характер. В цей період необхідно збільшити частоту годувань грудьми не менше 10-12 разів на добу (без допоювання та догодовування сумішами!).

Існує низка факторів, які негативно впливають на грудне вигодовування, а саме:

  1. Пізній початок грудного вигодовування .Рекомендовано прикладати дитину до грудей матері якнайшвидше після народження немовляти, найкраще - протягом першої години життя дитини.
  2. Роздільне перебування матері та дитини
  3. Годування за режимом. Годувати дитину рекомендується на вимогу, тобто так часто, як хоче дитина, вдень і вночі.
  4. Додаткове годування сумішами, водою, чаєм та ін. В грудному молоці є достатня кількість всіх потрібних інгредієнтів, зокрема і рідини, травна система малюка має вкрай обмежені можливості перетравлювати та засвоювати будь-яку іншу їжу, і найголовніше- кожна порція іншої їжі витісняє грудне молоко - сита дитина втрачає інтерес до грудей матері в результаті чого продукція молока починає знижуватися.
  5. Використання пляшечок, сосок чи пустушок. Вони перешкоджають активному і ефективному смоктанню грудей, ’’імітують маму”, і як наслідок цього- виникає високий ризик відмови від грудей та зниження, а згодом й відсутність продукції грудного молока.

На жаль, існують стани, при яких грудне вигодовування є протипоказане.

Зі сторони матері це:

  • онкологічне захворювання;
  • відкрита форма туберкульозу;
  • особливо небезпечні інфекції (натуральна віспа, сибірська виразка);
  • ВІЛ-позитивний статус матері;
  • гострі психічні захворювання;
  • гепатит С в активній фазі захворювання;

прийом матір’ю лікарських засобів, які відповідно до інструкції про застосовування мають протипоказання для матерів, які годують дітей грудьми.

Зі сторони дитини:

  • глибока недоношеність, коли у дитини ще відсутні ковтальний і смоктальний рефлекси (дитина годується через зонд);
  • діти, що народилися з важкою родовою травмою, синдромом дихальних розладів;

важкі захворювання дихальної, серцево-судинної систем;

  • вроджені аномалії розвитку щелепно-лицьового апарата (вовча паща, заяча губа та ін.);
  • гемолітична хвороба у новонародженого, викликана несумісністю крові матері і плода за резус-фактором або за групами крові.

Природа подарувала жінці чудовий дар - дати життя маленькій людині. То ж годування грудьми нехай стане для неї пріоритетним завданням. Не відмовляйтеся від щастя дати своїй дитині найкраще та найнеобхідніше!