Комунальне Некомерційне Підприємство "Тростянецька Міська Лікарня" Тростянецької Міської Ради

В клініко-діагностичній лабораторії розширився спектр біохімічних досліджень

З червня 2021 року в клініко-діагностичній лабораторії КНП «Тростянецька міська лікарня» ТМР проводиться визначення  глікозильованого гемоглобіну.

Цей аналіз дозволяє виявити цукровий діабет на ранніх стадіях розвитку та показує – чи є у людини схильність до захворювання, дає можливість зрозуміти, наскільки уважно хворий ставиться до свого здоров’я, чи вміє він компенсувати рівень цукру в крові і тривалий час тримати його в потрібній для його життя нормі. Визначений біохімічний показник відображає середню концентрацію глюкози протягом 1- 3 місяців на відміну від вимірювання глюкози крові, яке дає уявлення про рівень глюкози крові на момент дослідження.  Чим вищий  рівень глікозильованого гемоглобіну, тим вищою була глікемія за останні 3 місяці і, відповідно, більший ризик розвитку ускладнень цукрового діабету. Рівень глікозильованого гемоглобіну вимірюється у відсотках, а референтними значеннями для здорової людини є 3-6%.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ цей тест визнаний оптимальним і необхідним для контролю цукрового діабету. Хворим на цукровий діабет рекомендується проводити дослідження рівня глікозильованого гемоглобіну не менше одного разу на квартал. Значення можуть відрізнятися між лабораторіями в залежності від застосовуваного аналітичного методу, тому контроль в динаміці краще проводити в одній лабораторії або тим же методом.

Показання до призначення аналізу:

  • Діагностика і скринінг цукрового діабету;
  • Довготривалий моніторинг перебігу та контролю за лікуванням хворих на цукровий діабет;
  • Визначення рівня компенсації цукрового діабету;
  • Доповнення до глюкозотолерантних тесту при діагностиці переддіабету, млявого діабету;
  • Обстеження вагітних жінок (прихований діабет).

Підготовка до дослідження: рівень глікозильованого гемоглобіну не залежить від часу доби, фізичних навантажень, прийому їжі, призначених ліків, емоційного стану пацієнта.

Для дослідження використовується капілярна кров (з пальця).

Часи здачі крові на дослідження: понеділок, середа, п’ятниця  з 8.30 до 10.00 год.

Відшкодування вартості реактивів на дослідження складає 110 грн.

Аналізи проводяться за направленням лікаря.

Чекаємо пацієнтів та бажаємо всім здоров’я!